Efficiënt Thuiswerken Les 2: Je werktijd organiseren om zo effectief mogelijk te kunnen thuiswerken.

by

Klik hier om naar les 1 te gaan!

Waarom? 

  • Om je werk in zo min mogelijk tijd en op de beste manier te doen. 
  • Om tijd te besparen en minder tijd te besteden achter je computer. 

Wanneer er geen verplichting meer is om aanwezig te zijn en je geen reistijd meer kwijt bent, is het gemakkelijk om jezelf te vertellen dat je genoeg tijd hebt en dat je op elk moment van de dag of de nacht kunt werken. De flexibiliteit is inderdaad groter.  

Toch blijft het belangrijk om je tijd in te plannen, in de eerste plaats voor jezelf, maar ook voor je gezin en voor je collega’s. 

Hoe kan ik dat doen? 

Geef jezelf indien mogelijk een vast schema en stel de betrokken partijen op de hoogte (familie, collega’s, manager…). 

Om productief te blijven structureer je je dagen inclusief je pauzes, zodat je af en toe ook beweegt en je werkplek verlaat. 

Maak een plan van je verantwoordelijkheden (wat wordt er van je verwacht door je organisatie en je klanten). Maak een lijst van alle activiteiten die je de komende weken voor elk van je verantwoordelijkheden te doen hebt in deze nieuwe situatie. Zie het boek “Gewoon Doen!” Uw gids voor het maken van de juiste keuzes en het stellen van prioriteiten, pagina 181. 

Maak van deze lijst je weekplan. Hoeveel tijd ga je aan welke actie besteden en wanneer plan je dat in de week? Plaats deze blokken in je agenda, laat lege ruimtes voor dingen waar je niet aan gedacht hebt. Zie boek “Gewoon Doen!” Uw effectieve week door deze tien stappen, pagina 222).  

Elke avond, voordat je je werkdag afsluit, maak je de balans op van je dag en kijk je wat je hebt bereikt. Leer ervan, zodat het de volgende dag nog beter wordt. Maak een plan voor de volgende dag. Kies de 3 belangrijkste acties die je de volgende dag wilt ondernemen om weer een stap verder te komen met je belangrijkste verantwoordelijkheden (zie het boek “Gewoon Doen!” The DAY’S PIAS for Performing, pagina 272). Schrijf in je taken alles op wat je denkt dat je de volgende dag moet doen. 

Tip: Stel je plan op en houd je daaraan. Wordt meester over je tijd door zelf te bepalen wat je wanneer doet. Veel tips en trucs vind je in hoofdstuk 11, pagina 253 van “Gewoon Doen!”. 

Klik hier voor les 3!

Bruno Savoyat, auteur van “Gewoon doen!”

PEP® Worldwide Manager Frankrijk & Zwitzerland

 

PEP® is een geregistreerd handelsmerk, eigendom van en in licentie gegeven door IBT Europe BV handelend onder de naam PEP® worldwide Europe.

Pin It on Pinterest

Share This