Vanmorgen hoorde ik het volgende gesprek tussen twee mensen: 

“Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar?” 

“Ja.” 

“En, welke dan?” 

“Gewicht verliezen.” 

“Wat was je goede voornemen vorig jaar?” 

“Hetzelfde.” 

“En het jaar daarvoor?” 

Lachend, “Ik heb de laatste vijf jaar hetzelfde goede voornemen gehad en nog steeds is mij dat niet gelukt.” 

 

Als dit je bekend in de oren klinkt, dan raad ik je aan het volgende te doen: 

Neem je lijstje erbij, en als je dat nog niet hebt, maak er dan nu één.   

Wat je nu voor je hebt liggen is eigenlijk een wenslijstje. Door de volgende stappen toe te passen zetten we je wens om in een plan.  

1. Neem één voornemen, dat je bij voorkeur voor het einde van het eerste kwartaal bereikt hebt. Negeer of verberg tijdelijk de andere items op je lijstje. Waarom? Ons brein beschikt over een beperkte hoeveelheid mentale energie. In plaats van de beschikbare energie aan verschillende zaken te besteden, focus je op slechts één onderwerp per keer.  

2. Bekijk de formulering van het voornemen. “Ik wil afvallen” is niet goed genoeg. Waarom wil je gewicht verliezen? Wat wil je bereiken? Verander de bewoording zodat je een helder beeld hebt bij te behalen resultaat.   

3. Nu komen er drie belangrijke woorden:

HOE?: Laten we ervan uitgaan dat het doel is je algehele conditie te verbeteren, zodat je je energieniveau en je motivatie verhoogt. Dit houdt normaal gesproken in; oefeningen en een speciaal dieet. Doe het nodige onderzoek en vraag professioneel advies. Schrijf de benodigde stappen in volgorde op en ga het doen.  

WANNEER?: Dit wordt je plan. Begin met een start- en einddatum. Zet de datum voor elke bovenstaande stap. Schrijf ze in je agenda. Stel meetbare doelen en schrijf ze in je agenda.  

Bijvoorbeeld: als je doel is om 5 km te zwemmen tegen het einde van het 1e kwartaal, dan start je met hoeveel km je nu zwemt en hoeveel km je volgende week moet zwemmen, en de weken erna. Aan het einde van iedere week kijk je hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Niet blij met het resultaat? Op dit punt geven de meeste mensen op, want “het werkt niet.” Pas je plan van aanpak aan zodat het wel werkt.  “Na het punt van mislukken, is er succes. (Napoleon Hill).  

WAAR?: je fysieke locatie is bepalend voor je keuze. “Ik wil fitter worden.” Zijn er mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een nabije sportclub? “Ik wil de Moonlight Sonata perfect leren spelen.” OK, waar vind ik een piano? Begrijp je wat ik bedoel? Nu zijn de vragen HOE, WANNEER en WAAR beantwoord en de te nemen stappen gepland in je agenda om je doel te bereiken. 

Dit is het gemakkelijke deel. 

Nu is het tijd om het te doen! 

“Alleen, discipline! Ik weet niet of ik dat volhoud.” 

Probeer iemand te vinden die dat samen met jou doet, een buddy of een partner met een vergelijkbaar voornemen. Steun elkaar of huur een Lifestyle coach in.  

“Ik heb geen buddy of partner en ik wil niemand voor geld inhuren.”  

Kerry Gleeson, de bedenker van het PEP® Programma, ging elke dag van zijn volwassen leven joggen. Hij zei ooit eens tegen mij : “Ik haat joggen, maar het is voor mij de meest praktische vorm van trainen om fit te blijven. Ik kan het overal doen. Het enige wat ik daarvoor mee op reis moet nemen zijn mijn short, t-shirt en  joggingschoenen. Ik sta iedere ochtend op om te rennen zonder daarover na te denken. Daar heb je geen discipline voor nodig, het is gewoon routine.” 

Zodra je zichtbare resultaten hebt wordt je motivatie om door te gaan versterkt.  

Kom je op een punt waar je geen vooruitgang meer ziet? Neem dan even de tijd om na te denken. Je bent nu zover gekomen en het kan zijn dat je je plan een beetje moet bijstellen om verder te komen richting je doel. 

Gedurende de voortgang is het belangrijk om te blijven focussen op je einddoel en de voordelen die het zal brengen.  

“Dan heb ik mijn doel bereikt, wat nu?” 

Neem je lijstje met goede voornemens en neem je volgende doel en ga hiermee aan de slag, net zoals met de eerste.  

Waarom halen sommige mensen wel hun doel en anderen niet?

Het antwoord ligt in de bovenstaande stappen.  

 

Pin It on Pinterest

Share This