Word ik ontslagen tenzij ik WAT doe?

by

“Niets blijft hetzelfde, het gaat beter of het gaat slechter.”

– U.S Army Aviation manual

Johan, die bij een internationaal Zweeds bedrijf werkte op de facilitaire afdeling werd geïnterviewd door HR. Hij werd gezien als “onvoldoende functionerend” hetgeen hem verbaasde want hij werkte hard, bleef altijd tot na kantoortijd en was volledig trouw aan het bedrijf.

De situatie escaleerde dermate dat HR overwoog hem te ontslaan als er geen verbetering inzat. Later toen ik met hem sprak, kwam ik er achter dat Johan geen idee had hoe te verbeteren. “Verbeteren? Ik werk nu 7 dagen per week, hoe kan ik nog meer doen?”

Ons gesprek ging niet soepel. Ik realiseerde mij dat hij mij buitensloot en toen stelde ik hem de vraag: “Vergeet je weleens iets belangrijks te doen, mis je weleens een deadline of kom je weleens onvoorbereid naar een meeting?” Ik zag hem in elkaar krimpen alsof ik hem een schop had gegeven en hij zei zachtjes “ja”

“Zou je daar verbetering in willen brengen?” en hij knikte als antwoord.

Johan’s situatie was niet uniek. Zoals de meesten onder ons hebben wij nooit geleerd hebben hoe te werken. Zijn werkomgeving was chaotisch, stapels papier op zijn bureau, allemaal stukjes papier volgeschreven met de dingen die gedaan moesten worden, meer dan 5000 emails in zijn inbox en zijn hoofd vol met nog meer dingen te doen.

Om wat meer inzicht in het werk van Johan te krijgen, had zijn manager hem opgedragen om dagelijks een spreadsheet in te vullen. Dit was nog meer extra werk en Johan had niet genoeg tijd en dus werd dit tot frustratie van zijn manager verwaarloosd, die nu op ‘t punt stond het maar op te geven.

Maar nu was er plotseling iets veranderd, Johan was veranderd. Door die ene vraag werd Johan’s denkpatroon omgezet van tegenwerking tot “noodzaak tot verandering.”

We startten met het bouwen van één systeem, één structuur voor alle Acties. We verzamelden alle stukjes papier, we sorteerden alle acties uit de In Box en we leegden Johan’s hoofd in dit systeem.

Ik heb Johan’s manager op de hoogte gebracht van waar wij mee bezig waren en hem toegang gegeven tot Johan’s nieuwe To Do systeem zodat die tijd nu niet meer nodig was om het tijdrovende spreadsheet in te vullen, en hij toch volledig inzicht had waar en wanneer Johan mee bezig was.

Daarna hielp ik Johan zijn functiedoelstelling te formuleren gevolgd door zijn kerntaken. Nu kwam het moeilijkste deel, alle activiteiten elimineren die niet gerelateerd of bijdroegen aan zijn functiedoelstelling.

Moeilijk? Voor Johan wel. Hij vond het echt leuk om andere mensen in het bedrijf te helpen, en daar is niets mis mee zolang het niet ten koste gaat van je eigen werk en privéleven. In het geval van Johan kostte het hem bijna zijn baan en sinds hij midden in een echtscheiding zat toen ik met hem begon te werken kan ik alleen maar veronderstellen dat de extra tijd op kantoor in plaats van thuis daar toe bijgedragen heeft.

Johan was ieders vriend en dat had hem op de rand van een ramp gebracht.

PEP® coaching houdt verandering van gewoonten en gedrag in. Omdat dat niet in één sessie bewerkstelligd kan worden, plannen we gedurende een periode van meerdere maanden een aantal sessies in. Het gehele proces is gebaseerd op de behoeften van de deelnemer en de PEP coach houdt de voortgang van de deelnemer in de gaten mbt de afgesproken verbeteringspunten en deelnemer’s doel van het PEP® programma.

“En aan het eind van het PEP® proces? Val ik dan weer terug in mijn oude gewoontes?”

Goede vraag. Waarom werkt PEP® en waarom vallen mensen die het PEP® programma niet terug in hun oude gewoontes? Een slechte gewoonte afleren is lang niet zo moeilijk als je denkt. Gebaseerd op hoe je brein werkt, is het voornamelijk een kwestie van belonen. We willen graag veranderen als we daar een beloning voor terugkrijgen.

87.3% van de deelnemers aan het PEP® Programma geven “rust in mijn hoofd” aan als de meest belangrijke winst na het volgen van het programma (PEP®worldwide Personal Work Profile survey).

“Wat denk je, zou jij jezelf toestaan terug te vallen in oude gewoontes die resulteren in chaos en stress, of zou je de PEP® principes blijven toepassen die jou de controle en rust in je hoofd geven …..mmm?”

Eric Magnusson, Managing Partner PEP®worldwide – Europe 

PEP® is een geregistreerd handelsmerk, eigendom van en in licentie gegeven door IBT Europe BV handelend onder de naam PEP® worldwide Europe.

Pin It on Pinterest

Share This